BIRMINGHAM Contemporary single storey rear extension

 

Station Road 

UNDER CONSTRUCTION : Single storey rear extension and internal remodel of a Victorian Semi detached property 

UNDER CONSTRUCTION : Single storey rear extension and internal remodel of a Victorian Semi detached property 

As Existing : Victorian Semi detached property

As Existing : Victorian Semi detached property

We were commissioned to enlarge and rationalise the disjointed living accomodation of a Victorian Semi-detached property.

The client loved the large spaces of the exisitng main rooms, though felt they were being let down by the small kitchen and breakfast space to the rear of the house. 

Our client wished to modernise and update the current layout, whilst adding to the space that they currently had.  

As Existing : Prior to construction, (neighbouring properties existing flat roof extension)  

As Existing : Prior to construction, (neighbouring properties existing flat roof extension)  

Concept Design :

Contemporary rear flat roof extension with side concertina doors and full height glazing strip to kitchen area 

Existing Kitchen layout

Existing Kitchen layout

Extended kitchen layout 

Extended kitchen layout 

As Proposed : Victorian Semi detached single storey rear extension and internal reconfiguration

As Proposed : Victorian Semi detached single storey rear extension and internal reconfiguration

Design 

The new kitchen/dining/entertaining space enlarges the current wing to the rear of the house, with high level glazing and roof lights which allows light to filter into the deep plan. A full height slot window to the rear of the dining space is a  minimal feature that gives a snap shot externally. The large over head rooflight ensures the space is flooded with light. 

As Proposed angled view of single storey extension to property with roof glazing

Consertina doors with return glazing run from floor to ceiling, making it appear floating above, enhancing the seamless feel from house to garden.  The open plan space is adaptable to changing requirements by dividing the area by furniture and use rather than walls

A mulit-functional Utility and WC is created from what would have been two small rooms.  Appliances and storage are hidden with built in cupboards giving a seamless appearance to the required storage for a more luxurious space.  As the rooms are rarely used and only then for short periods, the dual use has limited impact on functionality. 

Construction 

The Project is presently under construction and is due to be completed in the next few weeks. 

 
 

Project details 

Status: Under construction 
Services: Concept Design, Full Planning Applictaion, Building Regulation
Project Type: Domestic House Extension
Area: 41 sqm
Contract Value: £ undisclosed
Planning Authority: Birmingham City Council 
Considerations: Light, Sustainability, Impact to neighbouring property 

Project Team 

Architect : MAINWOOD architects 
Structural Engineer : Synergy Building Design
Contractor : All Seasons Building


Posted on August 16, 2013 .